miercuri, 11 septembrie 2013

Supa crema de telina

Este momentul să vă mai propun o nouă rețetă de supă cremă, foarte bună. Deși nu am încercat prea multe feluri până acum care să aibă la bază țelina, mi-am propus să încerc mai multe rețete care să conțină această rădăcinoasă bogată în proteine, minerale, precum potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, iod, vitaminele A, B1, B2, B3, C, E, celuloză și un ulei eteric ce-i imprima mirosul și gustul caracteristic. Apreciata de grecii antici datorită virtuților sale terapeutice, țelina este un medicament deosebit de prețios recomandat în hipertensiune arterială, reumatism, gută și astenie sexuală.
Rețeta de azi este una care respecta principiile dietei dukan, fiind însă potrivită pentru toată lumea.
Faza Croazieră (PL), Consolidare, Stabilizare definitivă
Ingrediente:
-1 țelină mare (sau 2 medii)
- ½ ceapă albă
- 1 cățel de usturoi
- 500-600 ml supă de pui (sau jumătate supă și jumătate apă)
- 150 g iaurt degresat (sau 3 lg quark)
- piper, sare
Ceapa se taie mărunt și se sotează într-o tigaie/oală antiaderentă pentru 3 minute. Se adaugă usturoiul taiat în 2 și țelina tăiată cuburi (circa 1-1,5 cm diametru) și se mai sotează 3 minute la foc mediu. Adăugăm supa de pui (trebuie să acopere țelina) și lăsăm sa fiarbă 15 minute, până se înmoaie țelina.
După ce a fiert punem cu totul în blender și pasăm bine. Oprim și adăugăm iaurtul sau quarkul și mai blenduim până se omogenizează compoziția. Dacă doriți ca supa să fie mai lichidă suplimentați cantitatea de supă de pui în compoziție. Adăugați sare și piper după gust.
O reteta dukan care se consumă caldă sau rece.
Poftă bună!

Supa de pui dreasa pentru atac si PP

Pentru că mulți dintre voi își doresc o supă/ciorbă în atac sau la PP vă propun această variantă. Este o rețetă care se potrivește perfect acestor zile mai dificile din timpul dietei. Sper sa vă ajute.
Faza Atac, Croaziera (PP, PL), Consolidare, Stabilizare definitiva
Porții – 3
Ingrediente:
- 1/2 piept de pui + 1 ciocanel de pui (asta am pus eu, voi puteti sa puneti doar piept de pui sau doar ciocanele), important e sa fie fără piele
- 1 ceapa
- 2 catei de usturoi
- 3-4 linguri de quark sau 1 cutie iaurt degresat
- 2 galbenusuri
- tarhon in otet (opțional)
- pătrunjel verde tocat (circa 2 lg)
Se curata copanelul de piele și grăsime si se pune impreuna cu pieptul și ceapa la fiert in 1,5 litrii de apa. Intre timp curățăm usturoiul și îl pisăm foarte bine cu putina sare. Preparam si quarkul împreună cu gălbenușurile de ou.
Dupa ce sa fiert carnea dăm focul la minim. Luați câte un polonic de supă și puneți-o peste amestecul de quark și gălbenușuri și omogenizați. Repetați operaționea pentr ca să ajungeți la aceea

Dulceata de dovleac

Cum vă spuneam au apărut și dovlecii și îi putem folosi în mai multe feluri. Astăzi propun o rețetă de dulceață de dovleac, făcută cu îndulcitor, astfel încât ea poate fi consumată și de diabetici. În dieta dukan dulceața de dovleac este permisă începând cu croaziera în zilele de proteine-legume (PL). Deasemenea, ea poate fi consumată simplă sau poate fi folosită la prăjituri și tarte.
Faza Croazieră (PL), Consolidare, Stabilizare definitivă
Ingrediente:
-1 kg de dovleac ras
- 150 g îndulcitor (după gust, de preferat xilitolul)
- zeama de la o lămâie
-250-300 ml apă
- 1-2 lgt scorțișoară si/sau 1 păstaie de vanilie
Preparare. Dovleacul proaspăt se curăță de coajă și se dă prin răzătoare. Se presară peste el jumătate din îndulcitor și se lasă câteva ore la frigider (nu lasa foarte mult sirop ca nu are cum penru ca folosim indulcitor). Se pune într-o oală cu fundul mai gros, se adaugă restul de îndulcitor (e greu de aproximat gramajul deoarece depinde de îndulcitorul folosit, așa că e mai bine să vă ghidaâi după propriul gust), sucul de lămâie, apa, scorțișoara/vanilia și se pune la fiert la foc mic. Trebuie să amestecați destul de des în ea ca să nu se prindă. Dacă vi se pare ca e prea puțină zeamă mai adăugați apă. Trebuie să fiarbă circa 50-60 minute. Dacă doriți puteți să adăugați și un gelifiant pentru a se păstra mai bine.
Intre timp pregătim și borcanele spalate și uscate, iar in momentul când închidem aragazul punem dulceata așa fierbinte în borcane, înfiletăm și …cam atât.
Pofta buna!

4 retete de post cu legume

In a doua luna de primavara, postul Pastelui este tinut de multi romani de toate varstele si este o perioada excelenta pentru detoxifiere. Legumele si verdeturile disponibile acum in piete iti vitaminizeaza organismul, nu au multe calorii si costa putin, de aceea iti oferim patru retete de post inedite, care te ajuta sa le integrezi cat mai usor in meniul zilnic.

Reteta de „spaghete” din dovlecel

Ingrediente:
- Un dovlecel
- 2 linguri de ulei de masline
- O ceapa, tocata marunt
- 3 catei de usturoi pisati
- 200 g rosii cherry taiate in jumatate
- Sare, piper
- Otet din vin rosu
Preparare: Curata si spala dovlecelul, taie-l in jumatate pe lungime, apoi taie-l fasii subtiri pe lungime. Pune fasiile de dovlecel intr-un scurgator, adauga putina sare si lasa-l sa se usuce timp de 10 minute. Incinge uleiul de masline intr-o tigaie, caleste ceapa, adauga usturoiul si mai lasa-l un minut. Adauga rosiile si mai lasa-le pe foc 5-7 minute. Stoarce bine dovlecelul, apoi adauga fasiile in tigaie si lasa-le pe foc mediu 3-5 minute. Adauga otetul, sarea si piperul si spaghetele din dovlecel sunt gata.

Reteta de pilaf japonez cu 7 verdeturi de primavara

Ingrediente:
- O cana de orez alb, obisnuit
- 3 cani de apa
- 7 tipuri de verdeturi de primavara (patrunjel, leurda, praz, usturoi verde, ceapa verde, etc)
Preparare: Spala orezul si lasa-l la inmuiat in apa rece timp de 30 de minute. Pune pe foc mediu, iar dupa ce da in primul clocot, lasa orezul pe foc mic timp de 40 de minute. Opareste verdeturile maruntite timp de 1 minut, scurge apa si adauga-le peste orez, amestecand bine, apoi stinge focul. Optional, poti adauga sare si piper.

Reteta de bruschete italienesti

Ingrediente:
- Paine italiana (foccacia, ciabata), feliata gros
- Rosii cherry, taiate cubulete mici
- Ulei de masline extravirgin
- Busuioc proaspat, maruntit grosier
- Usturoi
- Sare si piper
Preparare: Amesteca intr-un bol rosiile, uleiul, sarea, piperul si busuiocul. Taie usturoiul in felii subtiri, freaca felia de paine cu usturoi pe o singura parte, apoi pune usturoiul ramas in bolul cu rosii. Rumeneste feliile de paine pe un gratar – partea cu usturoi ar trebui sa fie mai rumenita decat cealalta. Dupa ce painea este gata, pune cu lingurita din mixtura de rosii si busuioc si aranjeaza bruschetele pe un platou, decorate cu frunze de busuioc sau piper negru.

Reteta de cuscus libanez cu legume


Ingrediente:
- 2 cani de cuscus
- Un morcov mare, feliat
- 2 cepe maruntite
- Un ardei gras, taiat cubulete
- Un dovlecel, taiat cubulete,
- 2 rosii uscate, in ulei, taiate cubulete
- 2 catei de usturoi maruntiti
- Pudra de ghimbir
- O lingurita de curry
- O mana de patrunjel
- 2 linguri de otet balsamic
- Sos de soia
- Ulei de masline
Preparare: Pune cuscusul intr-o oala mare, adauga apa clocotita si lasa-l sa absoarba apa. Intr-o tigaie incinge un pic de ulei, adauga ceapa si las-o sa se caramelizeze putin, apoi amesteca in aceeasi tigaie otetul balsamic si sosul de soia. Dupa ce mai scade sosul, adauga morcovul si pudra de ghimbir, rosiile uscate si putin din uleiul in care au fost marinate. Amesteca bine si adauga dovlecelul, ardeiul si da focul mic. Adauga cuscusul si usturoiul. La sfarsit, presara patrunjel, sare si, daca este prea uscat pentru gustul tau, mai poti adauga sos de soia sau apa clocotita.

Lectia de gatit cu Laura Cosoi

Nu este doar frumoasa, ci si gospodina! Nu e pasionata doar de moda si actorie, ci si de gatit! Laura Cosoi ne invita in aceasta editie in bucataria ei si ne invata cum sa pregatim 3 preparate absolut delicioase! Toate aceste retete si multe alele gasiti pe blogul vedetei, www.lauracosoi.ro
Piept de pui la cuptor si sos de iaurt cu menta si usturoiImpreuna cu prietena mea Nadia, am mai gatit ceva foarte bun. Piept de pui la cuptor cu cartofi, rozmarin si sos de iaurt cu menta si usturoi. Suna complicat? Nu este!
Iata de ce ai nevoie:
• Piept de pui (daca se poate de la tara ar fi perfect)
• Cartofi
• 2-3 crengute de rozmarin
• 6-7 frunze de menta
• 4 linguri ulei de masline
• Piper
• Iaurt
• Usturoi
Se taie pieptul de pui si se asaza in tava, iar langa se pun cartofii fierti. Peste, adaugi rozmarinul, 3 catei de usturoi taiati in jumatate, piperul si uleiul de masline. Se lasa la cuptor pana se patrunde pieptul de pui si pana se rumeneste la suprafata.
Pentru sos, se amesteca iaurtul cu usturoiul pisat si menta. Se face foarte usor!
Sper sa iti placa reteta si astept pareri dupa ce o incerci!
Ton cu crusta de susan pe pat de salataAi nevoie de:
• Ton proaspat
• Susan
• Busuioc
• Chili
• Parmezan
• Salata frisse si romana
• Pulpa de grapefruit
• Cateva nuci si alune de padure
• Rosii cherry
• Fenel
Tonul se unge cu ulei de masline, apoi se trece prin mixul de susan, busuioc si chili ca sa prinda o crusta. Intr-un bol, se prepara salata din cele doua tipuri, frisse si romana, pulpa de grapefruit, rosiile cherry si fenelul. Se adauga o mana de nuci si alune de padure si, daca aveti la indemana, putin sos pesto. Intr-o tigaie bine incinsa, cu putin ulei de maline, se pune pestele la rumenit, nu mai mult de 2-3 minute pe fiecare parte.
La final, liber la imaginatie! Aranjati preparatul asa cum va doriti! Pofta buna!
Tort de mere
Am gatit tort de mere impreuna cu prietena mea, Nadia. Reteta ii apartine si, trebuie sa recunosc, a iesit delicios. Nici prea dulce, nici prea consistent, tortul m-a impresionat din prima clipa. Pentru ca stiu ca si tie iti plac deserturile „indraznete”, iata ce a iesit. Daca incerci reteta, te astept cu pareri. Chiar sunt curioasa cum o sa-ti iasa. Pofta buna si inspiratie maxima la ornat!
Ingrediente:
• 6 oua
• 6 linguri de faina
• 6 linguri de zahar
• coaja de lamaie
• 2 pliculete de praf de copt
• 2 pliculete de zahar vanilat
• 1 fiola esenta de rom
• 5-6 mere
• 5-6 lingurite dulceata de visine
• Miez de nuca
• Smantana pentru frisca
• 1/2 pahar de lapte
• 1/2 pahar de ulei

Merele se curata si se scot cotoarele. In cratita in care faci tortul pui 150 g zahar pe care il caramelizezi si tapetezi peretii vasului cu el. Pui merele curatate si le umpli cu dulceata de visine (sau ce dulceata iti place). Pandispanul il faci din cate oua preferi (in functie de dimensiunea cratitei). Important este ca numarul de oua sa fie acelasi cu numarul de linguri de zahar si numarul de linguri de faina.
Cratita mea fiind destul de mare, pun 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina, coaja de lamaie, 2 pliculete de praf de copt, 2 pliculete de zahar vanilat. Pui pandispanul peste mere, lasand o gaurica mica pentru ca aburul de la mere sa poata iesi.
Il dai la cuptor si il lasi aproximativ 40 de minute, insa ca sa-ti dai seama daca blatul s-a copt, cel mai bine este sa-l verifici la mijloc cand s-a rumenit. Il lasi sa se raceasca si apoi il insiropezi cu un sirop de rom (apa + zahar + o fiola de esenta rom). Il rastorni pe un platou, il lasi sa se raceasca si apoi il ornezi cu multa frisca naturala.

Creativitate si rafinament in bucatarie marca Joseph Hadad

Chef Joseph Hadad a intrat in atentia publicului larg de cand face parte din juriul emisiunii Top Chef – cel mai taios show de gatit! Rezervate unei clientele selecte, preparatele proprii sunt dovezi de creativitate si rafinament, ce iti surprind in mod placut papilele gustative. De aceea l-am invitat pe chefHadad sa ofere cititorilor nostri trei dintre retetele lui preferate. Inainte de rasfatul culinar, va propunem sa-l cunoastem mai bine pe Yosi, cum ii spun prietenii din Israel!
Slab sau Gras: Sunteti unul dintre cei mai apreciati chefi din Romania si multa lume se intreaba care este povestea dvs.? Cum v-ati inceput cariera?
Joseph Hadad: Parintii mei mi-au insuflat dragostea pentru arta culinara. Observand vocatia mea, tatal meu m-a trimis pentru 3 ani la Scoala de Bucatari din Haifa. Prima data am fost angajat la Dan Carmel Hotel ca ajutor de bucatar, unde am descoperit multe dintre tainele gastronomiei „haute cuisine”. Dorind sa invat cat mai mult, dupa 3 ani m-am mutat ca Chef Garde-Manger la Jordan River Hotel, iar in 1989 am fost promovat ca Executive Chef la faimosul King David Hotel din Ierusalim.
Slab sau Gras: Cand si cum ati ales sa va stabiliti in Romania?
Joseph Hadad: In 1997, am venit la invitatia proprietarilor Casei Vernescu,  pentru a introduce conceptul de haute cuisine. Impresionat de istoria restaurantului, am acceptat sa raman pentru o perioada de 2 ani. Ospitalitatea si profesionalismul romanilor cu care am interactionat m-au determinat sa imi continui cariera in Bucuresti.
Slab sau Gras: Stim ca puteti sa preparati exceptional peste 2.000 de retete culinare. Este adevarat?
Joseph Hadad: Bineinteles. Gatitul este pasiunea mea si imi place sa creez preparate noi, inclusiv retete de paine.
Slab sau Gras: Care sunt ingredientele ce nu trebuie sa lipseasca din orice bucatarie?
Joseph Hadad: Sare, piper negru zdrobit, ceapa, usturoi, ulei.
Slab sau Gras: Ce va inspira atunci cand creati noi retete?
Joseph Hadad: Nu exista ceva anume care ma inspira. Retetele le creez folosindu-ma de  vasta mea experienta, cu deosebita concentrare si bineinteles cu mult suflet.
Slab sau Gras: Cu siguranta, clientii sunt impresionati de restaurantul pe care l-ati deschis in luna aprilie. Cum ati caracteriza preparatele din meniu? In ce specific s-ar incadra?
Joseph Hadad: La restaurantul Joseph puteti savura preparate mediteraneene cu touch frantuzesc.
Slab sau Gras: In afara de arta culinara, ce pasiuni mai aveti?
Joseph Hadad: In afara bucatariei, imi place sa creez diferite figurine de animale din plastilina. De asemenea, inotul este unul dintre hobby-urile mele preferate.
Slab sau Gras: Ce planuri de viitor aveti?
Joseph Hadad: In viitorul apropiat vreau sa aduc restaurantul Joseph in topul primelor 5 din Romania, iar in viitorul indepartat mai vreau sa deschid un restaurant.
Slab sau Gras: Un gand bun pentru cititorii nostri?
Joseph Hadad: Dragii mei, nu uitati ca o alimentatie sanatoasa duce la o viata mai lunga!
8 lucruri pe care nu le stiai despre Joseph:1. Este zodia: Sagetator
2. In timpul liber, ii place sa: petreaca timpul cu familia.
3. Ziua lui nu este completa fara: rugaciune.
4. Cand nu gateste el, mananca: preparate simple, dar gustoase. ?  Multe legume, fructe si salate.
5. Muzica lui preferata este: muzica ambientala, il ajuta sa creeze.
6. In vacante, calatoreste in: Europa si Israel.
7. In copilarie, obisnuia sa: pescuiasca cu tatal sau.
8. Prietenii ii spun: Joseph in Romania si Yosi in Israel.
3 retete rafinate oferite de chef Hadad
Bagheta crocanta cu legume
Ingrediente:
40 g bagheta de secara sau cu seminte
1 ardei capia copt
25 g andive
1 g busuioc proaspat
1 ridiche
1 g coriandru proaspat
5 g ceapa verde
4 g salata sakura mixta
40 g branza feta
25 g morcov
25 g morcov mov
30 g ulei de masline
Preparare: Bagheta feliata se da 5 minute la cuptor, pentru a deveni crocanta. Se decoreaza cu ingredientele mentionate mai sus, in functie de imaginatie.
Tarta de lamaie
Ingrediente pentru blat
20 g zahar pudra
50 g faina
40 g unt
1 galbenus de ou
Preparare: Se bate zaharul pudra cu untul, se adauga galbenusul de ou, faina si se framanta bine. Se da  la frigider 10 minute. Se pune in cuptorul incalzit in prealabil si se coace la 160 de grade pentru 20 de minute. 
Ingrediente pentru crema de lamaie
30 g zahar
25 g suc de lamaie
1 ou
60 g unt
2 g gelatina
Preparare: Zaharul, oul si sucul de lamaie strecurat se amesteca la mixer. Se adauga gelatina, apoi se adauga treptat untul taiat bucatele. Se toarna crema in formele de tarte si se da la frigider. Se decoreaza cu fructe de sezon si sorbetto de zmeura.

Sashimi de somon
Ingrediente:
30 g somon file
5 g ceapa verde
10 g castravete proaspat
5 g praz
4 picaturi ulei de susan
4 g  alune de padure macinate
4 g ghimbir proaspat
1 foaie de orez
10 ml lapte de cocos
Preparare: Se taie somonul in felii de 2 mm. Ceapa, prazul si castravetii se taie julien. Ghimbirul se toaca marunt. Foaia de orez se inmoaie in apa calda la 30 grade aproape un minut. Se scoate si se intinde laptele de cocos pe ea, folosind o pensula. Apoi, peste foaia de orez se aseaza somonul crud, deasupra se aseaza prazul, ceapa, castravetii si ghimbirul, apoi se adauga 4 picaturi de ulei de susan. Se impatureste foaia. Se decoreaza cu salata verde si 3 felii de peperoncini rosu si se serveste cu wasabi  si cu  sos de soia.

Retete dietetice cu cirese de la Cori Gramescu

Plina de energie si mereu cu zambetul pe buze, Cori Gramescu este una dintre cele mai iubite antrenoare din Bucuresti. Cori este neobosita si se dedica salii de aerobic pe care o conduce, studiaza medicina, calatoreste foarte mult si, una peste alta, gateste in fiecare zi! Cum reuseste?! Iti dai seama imediat din interviul pe care ni l-a acordat ca stilul de viata sanatos ii da energie, iar, la sfarsit, poti incerca si tu una dintre retetele cu cirese pe care ni le-a oferit Cori.
?
Slab sau Gras: Stiu ca esti pasionata de gatitul sanatos, dar stiu si ca, uneori, retetele foarte sanatoase par mai complicate decat cele cu care ne-am obisnuit de mici. Cum ti-ai descoperit pasiunea pentru gatitul de preparate sanatoase?

Cori Gramescu: Sincer, din nevoie. Cand am inceput sa fiu mai atenta la felul in care mananc, mi-am dat seama ca cel mai sigur si mai sanatos este sa iti gatesti singur. Deci, din nevoie a devenit pasiune. Pe masura ce incercam si citeam tot felul de retete, deveneam tot mai interesata de gatit. Si acum imi place, ma relaxeaza si stiu ca imi si face bine.

Slab sau Gras: Iti faci timp sa gatesti in fiecare zi?

Cori: Da, gatesc zilnic, dar nu preparate foarte elaborate, din pricina lipsei de timp.
Slab sau Gras: Care este meniul tau intr-o zi obisnuita?
Cori: Incep ziua cu o cafea mare cu lapte rece. Desi nu e bine, nu pot sa mananc dimineata prea mult, asa ca adesea iau in masina un iaurt si niste nuci sau sticksuri cu fibre. Pe la 11 iau o gustare de nuci crude, la pranz mananc fie o supa si o salata sau o friptura cu multe legume, iar seara ceva mai usor, cum ar fi o salata mare cu putina carne sau lactate. Regula numarul 1: legume la fiecare masa, in cantitate tripla fata de carne.

Slab sau Gras: Ce iti place sa mananci atunci cand vrei sa te rasfeti?
Cori: Ribeye de vita black angus si branzeturi grase frantuzesti cu chutney.
Slab sau Gras: Unde ai gustat cea mai buna mancare de pana acum?
Cori: La Satyricon in Bucuresti, la mine acasa, in Provence si la Geneva.

Slab sau Gras: Ti se intampla vreodata sa mananci din alimentele “nepermise” intr-o dieta sanatoasa?
Cori: Da, normal. Doar sunt om si eu, nu? Cheia este sa nu te lasi dus de val. Ok, gusti ceva daca nu mai poti de pofta, dar intre a gusta o felie de ceva si a gusta o tava de prajituri e o diferenta.
Slab sau Gras: Ce ai recomanda unei persoane care vrea sa slabeasca si sa nu se mai ingrase niciodata?
Cori: Sa tina dieta toata viata. Si prin dieta ma refer la un stil de viata sanatos, care include alimente cat mai naturale, sport si odihna. Pare greu de realizat, dar merita!
Frozen yogurt cu cireseIngrediente pentru 2 portii:
200 g de cirese proaspete
400 g de iaurt grecesc cu 2% grasime
O lingurita de smantana dulce
Menta proaspata
Preparare: Se spala ciresele proaspete, se scot samburii si se strivesc, apoi se amesteca cu iaurtul si se baga la congelator. Se serveste cu menta proaspata si o lingurita de smantana dulce.
Granita de cireseIngrediente: O cana cu apa
¼ cana de zahar sau indulcitor
O cana cu gheata
O portocala mare, zemoasa
O cana de cirese  negre, congelate sau proaspete
Un pahar de vin rosu, demidulce
Preparare: Se pune apa la fiert, impreuna cu zaharul. Dupa ce da o data in clocot, se amesteca cu portocala, cuburile de gheata si ciresele si se baga in blender. Apoi, compozitia obtinuta se pune la congelator timp de 8 ore. Vinul se foloseste pe post de topping. ?
Cocktail non-alcoolic cu menta si cirese (pentru 4 persoane)
Ingrediente:
O cana de cirese
¼ cana de menta proaspata
8 lingurite de zahar / indulcitor
¼ cana de suc de lime
3 cani de apa minerala

Preparare: Se impart la 4 pahare toate ingredientele si se zdrobesc cu o lingura de lemn. Peste, se adauga sucul de lime, gheata si apa minerala. Se decoreaza cu cate 2 frunze de menta.

5 retete dietetice pe baza de capsuni

Profita de sezonul capsunilor, ce se va termina in doar cateva saptamani si fa o cura de vitamine pentru sanatatea si frumusetea ta! Aroma delicioasa de capsuni te va incanta, iar tu nici nu vei simti ca acestea sunt retete dietetice. Retetele sunt usor de integrat in dieta, au un gust bun si, cel mai important, foarte putine calorii! Incearca-le si tu!
Afla din acest articol cum poti pregati la tine acasa retete dietetice pe baza de capsuni!
De cele mai multe ori, produsele dietetice disponibile in comert sunt scumpe sau nu se gasesc in orice oras. De aceea, iti este la indemana sa prepari singura retetele dietetice care iti surad. Retetele dietetice pe baza de capsuni sunt atat de gustoase, incat le poti servi cu incredere si celor care nu tin dieta de slabit, asa ca haideti sa descoperim impreuna ce retete cu capsuni poti pregati!
Crema dietetica din capsuni si suc de portocale
Ingrediente:
300 g de capsuni proaspete sau congelate
170 g de iaurt dietetic
O jumatate de ceasca de suc proaspat de portocale
O jumatate de ceasca de lapte degresat
Preparare: Mixeaza toate ingredientele in blender pana obtii o crema fina. Daca doresti, poti adauga putin mai mult iaurt dietetic.
Inghetata de capsuni, cu aroma de busuioc
Ingrediente:
2 cani de capsuni proaspete, feliate
1 cana de indulcitor pudra
2 linguri de busuioc proaspat, maruntit
1 lingurita de suc de lamaie
O cana de iaurt grecesc
Preparare: Pune capsunile si indulcitorul intr-un bol si lasa-le deoparte timp de 30 de minute. Adauga mixtura de capsuni, busuiocul si sucul de lamaie intr-un robot de bucatarie si blendeaza pana obtii un piure dens. Amesteca cu o furculita iaurtul si mixtura de capsuni intr-un bol, apoi acopera si da la frigider timp de o ora. Amesteca din nou compozitia, toarn-o intr-un recipient pentru congelator si pune-o la congelator timp de 2-3 ore.
Salata tip Caprese cu capsuni
Ingrediente:
4 cani de capsuni proaspete, taiate in jumatate
200 g de bilute de branza mozzarella
3 linguri de otet alb
1 catel de usturoi mic, tocat
1 lingura de zahar brun
Un varf de cutit de sare si unul de piper
3 linguri de ulei de masline
O mana de busuioc proaspat, tocat
Patrunjel, pentru decor
Preparare: Intr-un bol incapator, amesteca bine otetul, usturoiul, zaharul brun, sarea si piperul pana cand se dizolva zaharul. Adauga incet uleiul de masline, amestecand in continuu. Pune busuiocul si mozzarella si amesteca usor. Acopera bolul si pune-l la frigider pentru 2 ore. Adauga capsunile, amesteca, apoi decoreaza salata cu patrunjelul tocat.
Salata aromata cu pui si capsuni
Ingrediente:
Un piept de pui fiert, taiat bucatele
2 fire de ceapa verde, tocate
3 linguri de seminte de mac
3 linguri de busuioc proaspat, tocat
½ lingurita de piper negru, sare dupa gust
O cana de nuci tocate
Ulei de masline
Preparare: Prepara un dressing din semintele de mac, ceapa verde, busuioc si piper intr-un bol mare. Adauga puiul, capsunile si sare dupa gust. Pune la frigider timp de 2 ore. Adauga nucile tocate chiar inainte de a servi salata.
“Limonada” dietetica din capsuni
Ingrediente:
250 g de capsuni proaspete, taiate marunt
Indulcitor lichid dupa gust (aprox. o jumatate de cana)
3 cani de apa rece
Sucul de la 4 limes (lamai verzi)

Preparare: Pune capsunile intr-un bol alaturi de indulcitor si paseaza-le cu o lingura de lemn. Lasa-le la temperatura camerei timp de 30 de minute, pentru a-si lasa sucul. Proceseaza mixtura de capsuni intr-un blender pana obtii o crema fina, apoi adauga apa si sucul de lime. Toarna sucul intr-o sticla si pune-l la frigider. Il poti consuma in cel mult 48 de ore.

4 delicii racoroase de vara

In miez de vara, rasfata-te din cand in cand cu cate un preparat deosebit, care sa te racoreasca in zilele toride! Ce poate fi mai placut decat sa savurezi o inghetata dietetica din ceai verde, alaturi de o felie de pepene rosu zemos? Slab sau Gras iti ofera 4 retete care te inspira in bucatarie, pe care le poti consuma si reci – si urmareste-ne pe slabsaugras.ro si pe Facebook toata vara pentru mai multe retete!
Incearca si tu cele 4 delcii racoroase de vara pe care ti le propunem!

1. Inghetata dietetica din ceai verde

Ingrediente:
  • 10 g indulcitor praf
  • 150 g sirop de ceai verde (reteta o ai mai jos)
  • 350 ml lapte degresat
  • 150 g smantana degresata
  • 5 galbenusuri de ou
Pentru sirop: ½ cana de indulcitor, ½ cana de apa, 2 linguri de ceai verde
Preparare: Pregateste siropul astfel - intr-o tigaie mica, amesteca indulcitorul si apa, iar cand clocoteste apa, adauga ceaiul verde si amesteca bine, apoi strecoara siropul. Bate bine galbenusurile cu indulcitorul, apoi adauga restul ingredientelor si mixeaza pana obtii o compozitie fina si omogena. Pune compozitia in masina de facut inghetata sau intr-un recipient si pune la congelator. Daca alegi ultima varianta, asigura-te ca amesteci inghetata din 3 in 3 ore, pentru a fi mai fina.

2. Fasole verde cu crema de branza de capra

Ingrediente:
  • 150 g de branza de capra
  • 500 g fasole verde, curatata
  • Sare
  • Busuioc
  • O legatura de patrunjel
  • Usturoi dupa gust
  • Optional: 5 linguri de iaurt grecesc
Preparare: Pune branza, busuiocul, sarea si usturoiul in blender, amestecand pana obtii o crema. Daca branza nu este suficient de moale, poti adauga cateva linguri de iaurt grecesc. Da fasolea verde intr-un clocot de apa. Pune fasolea verde intr-o tava medie, toarna deasupra crema de branza si da la cuptor timp de 5-7 minute. Garniseste cu patrunjel proaspat.

3. Supa de sparanghel

Ingrediente:
  • 8-10 tulpini de sparanghel
  • 2 linguri de unt
  • 4-5 felii de sunca slaba
  • Fulgi de migdale
  • Sare, piper
  • Ulei de masline, pentru decor
Preparare: Pune migdalele intr-o tigaie uscata si prajeste-le un pic, pana devin maronii, dar ai grija sa amesteci in continuu, apoi lasa-le deoparte. Incinge gratarul si coace un pic feliile de sunca, apoi pune-le la scurs pe un servetel de hartie si taie-le in fasii subtiri. Pune sparanghelul in apa clocotita cu putina sare timp de 4 minute. Intr-un blender, pune untul si sparanghelul si mixeaza pana obtii o textura fina, adaugand cateva linguri din apa in care a fiert. Toarna supa in boluri, garniseste cu sunca, fulgi de migdale, cateva picaturi de ulei de masline si putin piper negru macinat.

4. Ardei umpluti cu tofu si ciuperci

Ingrediente:
  • 2 ardei grasi mari, taiati in jumatate si curatati de seminte
  • Un pachet mic de tofu moale
  • 3 ciuperci champignon, taiate felii si coapte pe gratar
  • 1 ou batut spuma
  • 1 lingurita de ulei de susan
  • 1 lingura de sos de soia
  • O lingura de ulei
Preparare: Fa un piure grosier din tofu cu ajutorul unei furculite, adauga oul, ciupercile, sosul de soia si uleiul de susan, apoi amesteca bine. Pune umplutura in jumatatile de ardei. Incinge uleiul intr-o tigaie, prajeste ardeiul pe o parte timp de 10 minute, apoi intoarce si prajeste pe cealalta parte inca 3 minute. Pune-l la scurs pe un servetel si serveste cald sau rece.

Sursa: opensourcefood.com

Retete delicioase, cu ingrediente naturale

Sa inveti sa gatesti sanatos preparate din ingrediente naturale este unul dintre pasii importanti pe care trebuie sa ii faci pentru sanatatea ta. Cu ajutorul blogului In bucataria Cameliei, iti oferim 3 retete inedite, pe care sa le gatesti cu dragoste.

Gazpacho cu rosii si pepene rosu

Ingrediente pentru 8 portii:
- 500 g rosii coapte
- 1 ardei gras rosu
- 1 castravete mare
- 1 ceapa mica, tocata
- 4 fire de coriandru
- 3 cesti pepene rosu taiat cubulete si curatat de seminte
- 2 linguri de otet/zeama de lamaie
- 1/3 ceasca ulei de masline extravirgin
- sare dupa gust
- piper proaspat macinat
- 1 varf de cutit fulgi de ardei rosu (optional)
Mod de preparare.
1.Umpleti o oala mare cu apa si puneti-o pe foc.
2. Spalati bine rosiile, apoi le taiati (un mic „X”) in partea de jos cu un cutit ascutit. Le puneti pentru 30 de secunde in apa clocotita, apoi le scoateti intr-un vas cu apa si gheata. Dupa 1-2 minute le decojiti de pielita.
3. Curatati castravetele de coaja, ardeiul de seminte, apoi taiati-le in bucati mai mici.
4. Puneti in blender rosiile decojite, castravetii, ceapa, ardeiul gras, pepenele rosu, coriandru, otetul/zeama de lamaie, sarea si uleiul. Mixati bine pentru a obtine o compozitie fina. Gustati si daca este necesar mai condimentati cu sare si piper. Dati la rece pentru cel putin o ora inainte de a servi.
5. Puneti in boluri supa, apoi adaugati rosii si castraveti tocat marunt. Stropiti cu putin ulei de masline deasupra.

Ciocanele de pui cu hrisca si legume

Hrisca este o planta ierboasa, gustoasa si aromata pe care o gasim in bucataria multor popoare. Semintele de hrisca pot fi consumate crude, fierte, prajite sau ca faina.
Hrisca este recomandata persoanelor care sufera de afectiuni cardiovasculare, persoanelor cu diabet zaharat si fragilitate vasculara, combate hemoragiile si este de mare ajutor in dieta pentru slabit.
Ingrediente:
- 800 ml apa + 4 lingurite vegeta gust de gaina (pentru supa)
- 1 lingurita vegeta cu gust de gaina pentru ciocanele
- 8 ciocanele pui
- 300 g hrisca
- 3 linguri ulei
- 1 legatura ceapa verde (5 fire) tocata
- 1 ardei gras rosu taiat cubulete
- 1 ciuperca mare taiata cubulete
-  piper dupa gust
Mod de preparare:
  1. Spalati bine ciocanelele de pui, apoi le asezati intr-un castron si le condimentati cu vegeta. Le puneti in frigider pentru 30 de minute.
  2. Intr-o tigaie, puneti uleiul iar cand este incins puneti ciocanelele si le prajiti la foc mare timp de 2 minute pe fiecare parte, apoi le scoateti pe o farfurie.
  3. In uleiul in care ati prajit ciocanelele puneti ciuperca taiata si o caliti 2 minute, apoi adaugati ceapa si ardeiul. Mai lasati pe foc 2 minute amestecand continuu.
  4. Puneti apa la foc, apoi cand da in clocot adaugati vegeta cu gust de gaina. Lasati sa fiarba 5 minute.
  5. Intr-un vas de yena puneti hrisca curatata, spalata si scursa, legumele calite si ciocanelele, apoi turnati supa fierbinte. Deasupra presarati piper dupa gust.
  6. Acoperiti vasul cu cap sau folie de aluminiu si dati la cuptorul preincalzit la 200 grade, timp de 30 minute, apoi descoperiti vasul si mai lasati in cuptor 30 de minute.

Prajitura cu mere

Ingrediente:
- 6 mere mari
- 3 oua (medii)
- 1 cana de zahar (200 g zahar)
- 1 cana de faina (masurati cu cana cu care ati masurat zaharul)
- 1 lingurita plina cu praf de copt
- 1 varf de cutit de bicarbonat
- 1 lingura de ulei
- esenta de rom, scortisoara (optional)
Mod de preparare:
  1. Mixati ouale cu zaharul pana ce devin ca o crema si zaharul s-a topit.
  2. Adaugati uleiul si esente dupa gustul vostru.
  3. Renuntati la mixer si adaugati faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul (in ploaie). Trebuie sa iasa o compozitie destul de tare.
  4. Taiati merele cubulete si le asezati intr-o tava cu peretii detaaabili, tapetata cu ulei si hartie de copt.
  5. Turnati compozitia peste mere si amestecati.
  6. Dati la cuptorul preincalzit la 160 grade timp de 55-60 minute.

Dupa ce s-a racit o pudrati cu zahar pudra.

Tarta cu cacao

Ingrediente:
- 3 oua (sau 1 ou si 2 albusuri)
- 1 iaurt mare sau 2 mici cu 0% grasimi
- 3 linguri de indulcitor lichid sau praf
- esenta de vanilie
- 200ml lapte degresat
- 11 linguri de tarate de ovaz
- 1 lingura cacao degresata

Preparare:
Intr-un bol se bat albusurile spuma si se adauga apoi indulcitorul si galbenusurile, amestecand bine. In alt bol se amesteca taratele cu laptele, iaurtul, esenta de vanilie si cacao, si se lasa cam 10 min sa se inmnoaie taratele. Apoi se adauga si continutul primului bol si se mai amesteca bine inca o data. La final, se pune amestecul (care este o crema lichida dar groasa) intr-o tava de tarta antiadeziva (de ex. Tefal) la cuptor. Se lasa la foc mediu cam 20-30 min, in functie de puterea cuptorului.
Reteta este preluata de pe un blog in limba spaniola, testata de mine si aprobata :)

tarta cu ton

Aceasta este o reteta foarte simpla, potrivita pentru mic dejun sau cina…
Ingrediente:
2 conserve de ton (in suc propriu, nu in ulei)
6 linguri de branza de vaci cu 0% grasimi
3 albusuri si un galbenus
1 lingurita musta
1 ceapa medie taiata foarte marunt
sare,piper,ceapa verde, alte condimente
Se amesteca totul intr-un bol, iese o pasta si se toarna in tava de briose sau in cazul meu,in tava de tarta (buna la toate) si se da la cuptor pana se rumeneste – cam 30 min la foc mediu….
delicioasa!
*reteta originala culeasa de pe alt blog, in limba spaniola –http://dukangirl2010.blogspot.com/2011/01/tartaletas-de-atun-para-fase-de-ataque.html

tarta cu ton

Aceasta este o reteta foarte simpla, potrivita pentru mic dejun sau cina…
Ingrediente:
2 conserve de ton (in suc propriu, nu in ulei)
6 linguri de branza de vaci cu 0% grasimi
3 albusuri si un galbenus
1 lingurita musta
1 ceapa medie taiata foarte marunt
sare,piper,ceapa verde, alte condimente
Se amesteca totul intr-un bol, iese o pasta si se toarna in tava de briose sau in cazul meu,in tava de tarta (buna la toate) si se da la cuptor pana se rumeneste – cam 30 min la foc mediu….
delicioasa!
*reteta originala culeasa de pe alt blog, in limba spaniola –http://dukangirl2010.blogspot.com/2011/01/tartaletas-de-atun-para-fase-de-ataque.html

Pizza cu blat Dukan

Aceasta reteta este foarte gustoasa, si este pentru 2 persoane…
Blat: 4 linguri tarate de ovaz
2 linguri tarate de grau
2 oua
sare, praf de copt
4 linguri branza de vaci cu 0,2% grasime (sau ce aveti, degresata)
1/2 paharel de iaurt degresat
Ingrediente: Deasupra blatului punem un amestec format din 4-5 felii subtiri de sunca de pui, taiata cubulete sau feliute mici, 1/2 cutie ciuperci maruntite, 1/2 ardei verde, ceapa. Pentru ornat, am folosit aici rosii cherry si 4 feliute de branza topita light…
Preparare: Se amesteca ingredientele pentru blat intr-un vas, iar albusurile se bat spuma separat si se incorporeaza dupa. Pasta groasa astfel formata se pune intr-o tava antiadeziva de tarta la cuptor, la foc mediu, 15-20min. Se scoate dupa si se adauga ingredientele si rosiile cherry, dupa care se mai da la cuptor 10 min. In final se scoate din cuptor, se adauga branza topita si se mai lasa apoi 5 minute in cuptorul stins dar incins ( pentru ca altfel se topeste prea rau branza…). Pofta buna!

Pizza cu ton

Ingrediente:
Blat – 4 linguri tarate de ovaz
2 oua
1 iaurt mic 0%
sare, praf de copt
Se amesteca bine si se pune la cuptor 10-15 min pana se intareste. Daca tava nu este antiaderenta, se foloseste si hartie de copt.
Umplutura – 2 cutii ton in suc propriu, sos de rosii natural(piure), sare, piper, oregano, ceapa
Se scurge tonul bine de tot si amestecul se pune pe blatul semi-copt. Se mai lasa la cupto timp de 10 min la foc mediu.

Budinca la cuptor

Potrivita pentru zilele PL, poate fi si PP daca scoatem ciupercile si ardeiul din compozitie…
Ingrediente:  250g branza de vaci degresata mai consistenta (eu folosesc Lacteea)
3 oua
1 iaurt mic degresat
200 gr sunca de pui taiata cubulete
1 cutie ciuperci
1/2 ardei gras verde
sare, piper, condimente
Preparare:  se amesteca tot intr-un bol si se da la cuptor timp de 20-30min, pana se rumeneste pe margini….Pofta buna!

Cheesecake cu lamaie

Aceasta prajitura seamana cu pasca dar mie personal mi se pare muuult mai buna…Desigur, nu are aceeasi consistenta insa este oricum una din cele mai consistente prajituri dukan pe care le-am preparat…Iar ca gust, este grozava!Ingredientele de mai jos merg intr-o tava rotunda de tarta si sunt pentru 2 persoane:
blat – 4 linguri tarate de ovaz
- 1 iaurt mic degresat
- 2 oua
- 2-3 linguri indulcitor praf, esente dupa gust
- 1 lingura lapte praf degresat (am gasit numai online, am luat de la Cafe Magia)
Acest blat se bate bine, se toarna in tava si se da la cuptor 15-20min pana se rumeneste, la foc mediu. Apoi se lasa la racit, timp in care se prepara crema. Crema se toarna in tava peste blat si se da la cuptor 50 min la foc mediu spre mic. Se serveste si calca si rece, dar rece e mai buna…:)
crema – 1 cutie 500gr crema Quark Exquisa cu 0,2% grasimi (se gaseste la Mega Image)
- 1 iaurt mic degresat
- 200ml lapte degresat
- 2 linguri amidon alimenar Gustin (dr. Oetker)
- 2 oua
- 4 linguri indulcitor praf, esenta de lamaie

Prajitura cu ciocolata

Aceasta este o variatiune inventata de mine, unde avem blatul de la cheesecake de lamaie dar crema este defapt sarlota de cacao. In sarlota am pus 3 linguri de indulcitor praf. Atentie ca sarlota sa nu contina zahar! Secretul la aceasta prajitura este sa turnati sarlota calda, imediat ce e gata, peste blat, pentru ca daca incepe sa se intareasca, nu se mai asaza bine…Prajitura se lasa la racit si la frigider o ora…Iese foarte buna cu orice tip se sarlota sau chiar cu 2 straturi! Yummy!

Blat pizza

Cel mai bun blat de pizza dintre toate pe care le-am testat:
- 2 oua
- 1 cutie 250gr branza dulce degresata (Lacteea)
- 4 linguri tarate ovaz
- sare
Se amesteca tot si se pune la copt 15 min la foc mediu, dupa care se adauga umplutura….

Pizza cu ton si somon

Va prezint aici o reteta delicioasa de pizza, de la prietena mea, potrivita si pentru zilele de atac sau PP.
Blat: 2 oua si un albus
250gr branza de vaci degresata sau iaurt mai gros
4 linguri de tarate de ovaz
sare
praf de copt – optional
Sosul de rosii: intr-o tigaie sau craticioara punem la prajit fara ulei ceapa, apoi adaugam rosii in bulion taiate, sare, piper, chili. Se lasa la fiert pana scade bine.
Umplutura:
2 conserve ton in suc propriu, 1/2 pachet somon afumat, capere, sos de rosii, 2-3 linguri de cascaval light de la Hochland. Blatul se lasa la copt cca. 10 min, dupa care se scoate, se adauga sos natural de rosii cu condimente si ceapa, apoi se presara tonul scurs bine de apa inainte, somonul, caperele si se mai lasa la cuptor 10 min. La sfarsit, adaugam cascavalul si oregano. Pofta buna!!